Moving average crossover strategie: hoe werkt het?

Met de moving average crossover strategie kunt u al met slechts 1 indicator op uw grafiek winstgevend beleggen. Past u deze strategie toe, dan zet u in op een kruising van 2 moving averages. Deze kruising noemt men ook wel een crossover.

Moving average crossover strategie: wat is het en hoe werkt het?

Op deze pagina vertellen we u alles over de moving average crossover strategie

Weet u niet goed wat moving averages juist zijn? Maak u dan geen zorgen, we leggen het op deze pagina uit. Ook zullen we het hebben over moving average crossovers. Daarnaast bespreken we de beste brokers voor deze strategie en stellen we enkele strategieën aan u voor. Tenslotte geven we u enkele tips voor het toepassen van deze strategie.

Top 8 brokers voor de moving average crossover strategie

# Broker Aanbieding
1.
XM

€100.000 virtueel

Demo account

XM
Bankoverschrijving
Mastercard
Neteller
Skrill
VISA
75.59% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
2.
Libertex

€50.000 virtueel

Demo account

Libertex
iDeal
Neteller
Skrill
Trustly
VISA
75.3% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren
3.
XTB

€100.000 virtueel

Demo account

XTB
VISA
Skrill
PayPal
Mastercard
Handelen in CFD`s draagt een hoge mate van risico met zich mee en is mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
4.
Avatrade

€100.000 virtueel

Demo account

Avatrade
VISA
iDeal
Skrill
Neteller
CFD’s zijn complexe instrumenten en behelzen een hoog risico op het snel verliezen van geld vanwege de hefboom. 71% van de particuliere investeerderrekeningen verliezen geld als ze bij deze aanbieder in CFD’s handelen. U dient te overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u het zich kunt veroorloven het hoge risico te lopen uw geld te verliezen.
5.
BDSwiss

€10.000 virtueel

Demo account

BDSwiss
iDeal
Mastercard
Skrill
VISA
PayPal
77.5% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
6.
Admirals

€10.000 virtueel

Demo account

Admirals
iDeal
Neteller
Skrill
VISA
Forex of CFD`s op marge handelen draagt een hoge mate van risico met zich mee en is mogelijk niet geschikt voor alle beleggers.
7.
Dukascopy

€1.000.000 virtueel

Demo account

Dukascopy
Bankoverschrijving
bitcoin
Mastercard
Neteller
Skrill
77.73% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren
8.
Trade.com

€10.000

Demo account

Trade.com
iDeal
Neteller
PayPal
Skrill
Trustly
Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Wilt u deze strategie toepassen bij een online broker? Dan raden we aan een account aan te maken bij een van deze brokers. Ze bieden allen de mogelijkheid om een moving average crossover toe te passen op het handelsplatform.

Daarnaast beschikken al deze brokers over een uitgebreid aanbod financiële producten. Bovendien hebben ze allemaal een licentie bij een vermaarde autoriteit. Daarenboven kunt u een gratis demo account openen. Met deze account kunt u risicoloos de moving average crossover strategie toepassen tot dat u deze onder de knie heeft.

Moving average crossover toepassen bij XM

Online broker XM is één van de beste en populairste online brokers. De broker beschikt over maar liefst 3 licenties bij vermaarde autoriteiten. U kunt de moving average cross gemakkelijk instellen op het handelsplatform. Wilt u liever eerst deze strategie risicoloos uitproberen? Maak dan een gratis XM demo account aan.

Broker Aanbieding
XM

€100.000 virtueel

Demo account

XM
Bankoverschrijving
Mastercard
Neteller
Skrill
VISA
75.59% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Moving average crossover uitproberen bij Libertex

Ook bij online broker Libertex kunt u heel eenvoudig de moving average crossover strategie uitproberen. Deze broker aanvaardt bovendien iDeal wat storten heel gemakkelijk maakt. Wilt u graag meer info over geld storten met iDeal bij online brokers? Raadpleeg dan zeker onze iDeal bij brokers handleiding. Daarnaast kunt u ook een gratis Libertex demo account aanmaken.

Broker Aanbieding
Libertex

€50.000 virtueel

Demo account

Libertex
iDeal
Neteller
Skrill
Trustly
VISA
75.3% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

 

Wat is een moving average?

De moving average verwijst naar een simpele indicator die wordt gebruikt in technische analyse. Deze indicator geeft de historische prijsdata aan in een gemiddelde prijs die continu wordt bijgewerkt.

Het gemiddelde wordt over een bepaalde periode berekend: bv. 10 dagen, 30 minuten, een jaar of welke periode u ook kiest. Dit betekent dat moving averages kunnen worden gebruikt door zowel beleggers die op korte termijn als lange termijn handelen.

Gelukkig hoeft u zich het hoofd niet te breken over hoe u een moving average berekent. Het trading platform doet dit namelijk voor u. Het enige wat u moet doen, is de Moving Average indicator inschakelen op het handelsplatform. Waar u dit vindt, verschilt van broker tot broker.
 

Waarom gebruikmaken van moving averages?

Waarom zijn moving averages nuttig? Ze kunnen u helpen bij het beleggen aangezien ze dienst doen als support en resistance levels. Gebruikt u een korte of lange moving average, dan kunnen ze een verandering in de trend aangeven.
 

Wat is een crossover?

Een crossover verwijst naar de kruising van twee of meerdere moving averages. Deze kruising wordt gezien als een koop- of verkoopsignaal.

Deze kruising kan ingesteld worden op uw handelsplatform door de MA Cross Indicator in te schakelen.
 

Soorten moving average crossovers

We kunnen twee soorten moving average crossovers onderscheiden: op lange en korte termijn. We gaan hieronder dieper in op deze twee soorten.

Lange termijn

Averages op lange termijn (bv. 50, 100 en 200) zijn traag en zijn minder gevoelig voor kortetermijnprijsacties dan averages op korte termijn. Daarnaast leveren ze doorgaans minder signalen op. Omdat ze relatief weinig voorkomen, kan dit echter het belang van die signalen verhogen. Vanwege de trage aard van deze moving averages, bestaat het risico dat de signalen kunnen achterlopen in vergelijking met de averages op korte termijn.

Korte termijn

Averages op korte termijn (bv. 5, 10, 20 en 50) kunnen de belegger een actievere indicator geven waarbij recente prijsveranderingen worden weergegeven. De signalen komen veel vaker voor. Dankzij de reactieve aard van deze averages zijn deze signalen stipter dan averages op lange termijn. We moeten echter een kanttekening maken: als er meer signalen zijn die reactief zijn, kunnen er ook meerdere verkeerde signalen weergegeven worden.
 

Moving average crossover strategieën

moving average crossover strategieën

Er bestaan verschillende moving average crossover strategieën

Wilt u deze strategie toepassen, dan moet u kijken naar de korte en reactievere averages: zij kunnen aangeven in welke richting de markt zich beweegt.

Crossover strategieën zijn nuttiger in een trending markt, waarbij een zijwaartse handel naar verwachting koop- en verkoopsignalen zal aangeven met weinig eindproduct.

Hieronder gaan we dieper in op enkele moving average crossover strategieën:

Kopen of “long” gaan

Beide moving averages bewegen onder de huidige prijs. De moving average die de korte termijn aangeeft, kruist boven de lange termijn moving average. Wilt u agressief instappen, kunt u onmiddellijk kopen. Wilt u liever defensief instappen, dan wacht u op volgende candle of een break van de vorige high.

U zet de stop-loss onder de laatste swing-low of support. U neemt de winst net onder de volgende resistance of als de prijs stagneert of van richting verandert.

Verkopen of “short” gaan

Beide moving averages bewegen boven de huidige prijs. De moving average die de korte termijn aangeeft, kruist onder de lange termijn moving average. U kunt ervoor kiezen om onmiddellijk short te gaan. Bent u op zoek naar meer informatie over short gaan? Neem dan zeker een kijkje op onze short gaan pagina. Wilt u echter defensief instappen, dan wacht u beter op de volgende candle of een break van de vorige high.

De stop-loss wordt gezet boven de laatste swing-high of resistance. U neemt uw winst net boven de volgende support of wanneer de prijs stagneert of keert.

Drievoudige crossover strategie

De meest winstgevende crossover strategie is echter de strategie die gebruikmaakt van drie moving averages. U bereikt de beste resultaten wanneer een gemiddelde op korte termijn boven een gemiddelde op middellange termijn uitkomt en beide moving averages boven een gemiddelde op lange termijn stijgen. Dit noemt men de drievoudige crossover techniek.

Hiervoor kunt u moving averages van 10-25-50 dagen gebruiken. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om moving averages van 4-9-18 dagen te gebruiken.

Een stijgende trend ziet er als volgt uit: de kortere termijn moving average (10 dagen) volgt de prijzen op de voet, terwijl de 25 dagen eronder volgt en de 50 dagen zich onder de 10 en 25 dagen beweeegt. Bij een dalende trend doet zich het omgekeerde voor: de moving average van 10 dagen bevindt zich onder de 25 dagen, die zich onder de moving average van 50 dagen bevindt.

Het koopsignaal wordt pas bevestigd nadat de 25 dagen overschreden zijn boven de 50 dagen. Wanneer een opwaartse trend achteruitgaat, wordt een verkoopwaarschuwing gegeven wanneer de 10 dagen onder de 25 dagen daalt en vervolgens onder de 50 dagen. Een verkoopsignaal wordt bevestigd wanneer de 25 dagen onder de 50 dagen kruist.
 

Tips voor deze strategie

Vooraleer u zich aan deze strategie waagt, willen we u eerst nog enkele tips geven:

  • Betere signalen bij trendverandering of breakouts
  • Slechtere signalen in zijwaartse markt
  • Houd een gemiddelde risk to reward ratio aan van 1:1.5
  • Werkt op alle time frames, maar hoge time frames hebben minder ruis
  • Werkt in alle markten, maar is het meest succesvol met grondstoffen en valuta
 

Conclusie over moving average crossover

Beleggen met moving averages kan erg nuttig zijn aangezien ze support en resistance levels aangeven. Daarnaast kunnen ze een verandering in de trend aangeven. Zo kunt u gemakkelijker uw instap- of uitstapmoment bepalen. Past u de drievoudige moving average crossover strategie toe, dan krijgt u de beste resultaten.

Vooraleer u zich aan deze strategie waagt, willen we aanraden ze uit te proberen met een demo account. Alle brokers die u op deze pagina terugvindt, bieden de optie “moving average cross” aan. U kunt deze strategie dan zonder enig risico uittesten.

FAQ - veelgestelde vragen

Een moving average crossover is een kruising van twee (of meerdere) moving averages. Het punt waar deze twee moving averages kruisen, wordt gezien als een koop- of verkoopsignaal. U kunt deze kruising instellen op uw handelsplatform door het inschakelen van de MA Cross Indicator

Een moving average kan berekend worden met behulp van het handelsplatform waarop u belegt. Hiervoor schakelt u de Moving Average in op de grafiek.

Er zijn 2 soorten moving average crossovers: op lange termijn en op korte termijn. Averages op lange termijn zijn traag en zijn minder gevoelig voor kortetermijnprijsacties. Hiernaast leveren ze over het algemeen minder signalen op. Averages op korte termijn kunnen de belegger een actievere indicator geven waarbij recente prijsveranderingen worden weergegeven. De signalen komen veel vaker voor. Dankzij de reactieve aard van deze averages zijn deze signalen accurater dan averages op lange termijn.

gdpr
Klik op 'accepteren' om onze cookies te accepteren. U leest meer over ons gebruik van cookies op onze Cookiebeleid-page.
Cookie Policy Accepteren